Gertrud Larsson tilldelades nyligen Ibsenpriset för sin skarpa penna. Som är så pass skarp att den skrämmer den tilltänkta samarbetspartnern i projektet Glasjesus. Foto: Jenny Svenberg Bunnel/Pekka Koskenvoima
Nyheter [2014-04-10]

Storm kring Larssons satir

KOSTA. Teater kan vara farligt. Folkets Hus i Kosta vill inte längre medverka i Gertrud Larssons skarpa satir Glasjesus om Glasriket. Premiären flyttas därför till Åfors.

Ja, Regionteatern Blekinge Kronobergs uppsättning av Gertrud Larssons (Nummers Lucia 2011) pjäs Glasjesus, som var ämnad att spelas som sommarteater i ett tält i Kosta och Orrefors, har väckt ont blod redan före premiär. I pjäsen, där Larsson satiriskt skildrar den krisartade händelseutvecklingen i Glasriket ur glasarbetarperspektiv återfinns såväl företagsledningen, politikerna, fackrepresentanterna, glasarbetarna, de berömda formgivarna som det oväntade kärleksparet på scenen.

I slutet av förra månaden fick Regionteatern Blekinge Kronoberg ett mejl från styrelsen i Kosta Folkets Hus där den meddelar att den enhälligt vid ett extrainsatt styrelsemöte har beslutat att ej upplåta plats och lokaler till föreställningen Glasjesus. ”Vi grundar beslutet på att flera personer i vår omgivning uppfattar pjäsen som ett personligt påhopp på huvudpersonen, vilket vi inte vill ställa oss bakom”, skriver de.

På Regionteaterns eget initiativ flyttas föreställningen även från Orrefors, eftersom det där har varit svårt att hitta någon samarbetspartner som vill sköta serveringen. Ny premiär för Glasjesus blir det i stället i ett tält utanför Folkets Hus i Åfors. Tältet kommer även att resas utanför Folkets Hus i Hovmantorp.

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

1
  1. Pingback: Sommarteater på länsteatrarna - Lansteatrarna