Marken brinner på Ung scen öst läggs ned efter rasistiska påhopp i samband med flera av höstens föreställningar. Foto: Markus Gårder
Nyheter [2014-11-13]

Pjäs läggs ned efter rasistiska hot

LINKÖPING. Skolföreställningen Marken brinner på Ung scen öst läggs ned efter rasistiska påhopp. Pjäsen har bland annat upploppen i Husby som utgångspunkt.

Av arbetsmiljöskäl väljer Ung scen öst att sluta spela Marken brinner (läs Nummers recension), med manus och regi av Nasim Aghili, under hösten. Pjäsen, som bland annat tar avstamp i upploppen i Husby, har en målgrupp från 15 år och kretsar kring frågor som rasism, sociala skillnader och mänskliga rättigheter. Vid flera tillfällen har skådespelarna i samband med föreställningen utsatts för hot från publiken.
– Det har klottrats hakkors och andra rasistiska saker. Publiken – inte bara unga utan även vuxna – har betett sig hotfullt och aggressivt. Det har även kastats pennor på skådespelarna, säger Nasim Aghili till Östnytt.

Under spelperioden i Linköping har vissa föreställningar ställts in på grund av hoten. Man har också arbetat med pedagoger i föreställningsrummet för att lugna stämningen. Men nu väljer teatern att inte låta pjäsen gå upp i Norrköping som det var tänkt.
– Det här är jätteallvarligt. Det är viktigt att inse att det inte går att göra en föreställning om strukturell rasism i Sverige och Östergötland i dag utan att göra ett grundläggande förarbete om just strukturell rasism, säger Nasim Aghili.

Aghili menar att skolor behöver en handlingsplan mot rasism.
– Vi har förstått att det finns skolor som har väldigt mycket problem med rasism utan att erkänna det. Det finns ett stort problem i att inte ens kunna diskutera den här problematiken.

Under resterande del av säsongen kommer teaterns pedagoger fortsätta att arbeta med utbildningspass kring etnicitet, kön och klass i länets klassrum. Det blir ett sätt att bära vidare det budskap och de tankar som Marken brinner för fram.

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare