Så här kan det komma att se ut när Playhouse Teater öppnar portarna till scenen på Drottninggatan 71. Foto: Viktor Kjellberg
Nyheter [2014-12-15]

Playhouse Teater expanderar

STOCKHOLM. I en tid när många teatrar kämpar för sin överlevnad bygger Playhouse Teater ut sin verksamhet. Flytten till större lokaler på Drottninggatan är möjlig tack vare finansiering från Svante Bergström teaterstiftelse.

Playhouse Teater på Sibyllegatan, har sedan en tid letat efter ett nytt, större hem för att kunna utveckla sin verksamhet. Playhouse Teater spelar nyskriven dramatik från New York på svenska. Sedan starten år 2000 har teaterns konstnärliga ledare Elisabet Klason och Björn Lönner översatt, producerat och iscensatt tjugoen uppsättningar – samtliga Sverigepremiärer, de flesta Skandinavien- eller Europapremiärer – samt introducerat arton i Sverige tidigare ospelade dramatiker. Lokalerna man sedan 13 år disponerar på Sibyllegatan (en gång i tiden Dramatenscenen Sibyllan) har blivit för trånga i takt med att teaterns entusiastiska publik har växt.

Nu står det klart att Playhouse tar över Reginateatern på Drottninggatan. De nya ombyggda lokalerna kommer att inrymma en totalrenoverad scen/salong med över 200 platser samt teaterrestaurang/café. I källarplanet inrättas repetitionslokaler avsedda för föreningen Teaterverket. Nyöppning planeras till hösten 2015.

För finansieringen till denna välkomna nyetablering står Svante Bergström, teaterälskare och grundare av Svante Bergström teaterstiftelse. Arkitektfirman Ahrbom & partners, som tidigare ritat bland annat Klarascenen på Stockholms Stadsteater, samt Fredrik Sillrén är arkitekter.

– Det här är en dröm som går i uppfyllelse, att få skapa en scen från grunden som verkligen kan ta hand om sin publik såväl i salongen som i andra publikutrymmen, säger Björn Lönner i ett pressmeddelande. Vi bygger nu en öppen teater där våra besökare kan vara nära den konstnärliga verksamheten även när det inte är föreställning och där skådespelare, regissörer, konstnärer och publik kan mötas, prata, äta, läsa en pjäs eller diskutera den man just sett. Vi vill att teatern skall vara öppen för alla, både dagtid och kvällstid.

– När det närmast är regel att scener eller biografer i Stockholms innerstad byggs om till något helt annat känns det otroligt roligt att kunna bidra till motsatsen – att se till att en fantastisk lokal mitt i city fortsätter inrymma konstnärlig verksamhet och utvecklar det jag själv älskar och brinner för – scenkonsten, säger Svante Bergström.

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

1