Michael Cocke tar över som konstnärlig ledare vid Örebro länsteater efter Måns Lagerlöf som blivit teaterchef på Riksteatern. Foto: Martin Skoog
Nyheter [2014-11-19]

Michael Cocke till Örebro

ÖREBRO. Michael Cocke blir ny konstnärlig ledare på Örebro länsteater. Han har senast arbetat som konstnärlig ledare vid Folkteatern i Gävleborg.

Regissören Michael Cocke blir konstnärlig ledare vid Örebro länsteater från och med årsskiftet. Han lämnar därmed Folkteatern i Gävleborg, där han har varit konstnärlig ledare sedan 2008.  

Michael Cocke började sin bana på Musikteatergruppen Oktober. Han har därefter regisserat föreställningar för både vuxna och barn på olika fria grupper, läns- och stadsteatrar runt om i landet, däribland MOD på Västerbottensteatern 1993 (som fick regeringens pris för årets bästa barn och ungdomsföreställning) och Carmen på Norrlandsoperan 1995. Under 2000-talet regisserade Michael Cocke de uppmärksammade föreställningarna Elektras systrarElektras Bröder (läs mer i Nummer) och Elektra Show (läs en debatt om föreställningen i Nummer) som ur olika perspektiv berättade om hur det är att leva i hederskulturer i Sverige. Michael har även arbetat med scenkonst på teckenspråk då han regisserade Natten är dagens mor av Lars Norén på Riksteaterns Tyst Teater 2005.

Som konstnärlig ledare på Folkteatern i Gävleborg har Michael Cocke regisserat flera föreställningar, senast den kritikerrosade Körsbärsträdgården (läs Nummers recension) och Kärleken är fri!?

Örebro länsteaters nytillträdda vd Petra Weckström är nöjd med rekryteringen:
– Michael är en mycket intressant konstnär med ett starkt samhällsengagemang som jag är otroligt glad över att dela ledarskapet på teatern med. Örebro länsteater har rönt stora framgångar de senaste åren och Michael bidrar med ett brett nätverk och en gedigen erfarenhet av villkoren för en länsteater, vilket kommer att betyda mycket för teaterns fortsatta arbete med att skapa angelägen och storslagen teater för länets alla medborgare, säger hon i ett pressmeddelande.

Michael Cocke har stora visioner på sin nya arbetsplats:
– Örebro länsteater är under stark utveckling med stora ambitioner för framtiden som sammanfaller med vad jag brinner för. Teatern har en unik förmåga att skapa en fantasins mötesplats där vi kan utbyta erfarenheter och se nya perspektiv. En mötesplats för lek med roller där skådespelare och publik med sina känslor och tankar kan uppfyllas av livets storhet och reflektera över samtiden och framtiden. Jag kommer att arbeta hårt för att värna och utveckla dessa viktiga mötesplatser.

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare