Kim Anderzon. Foto: Lia Jacobi
Nyheter [2014-10-24]

Kim Anderzon är död

STOCKHOLM. Kim Anderzon har förlorat kampen mot cancern. Hon avled i kväll, 71 år gammal, i sitt hem, skriver Aftonbladet.

– Det skedde hemma hos oss. Familjen var närvarande, säger maken Lars Naumburg till Aftonbladet.
In i det sista stod hon på scenen. I höst var hon aktuell på Boulevardteatern i Eugène Ionescos Den skalliga primadonnan

Hon växte upp i Östersund där hon vid bland annat operettbesök på Gamla teatern mötte den attraktiva drömvärld som stod i kontrast till hennes vardagsverklighet. Som sextonåring flyttade hon till Stockholm. Hon utbildade sig först till kartritare men tog teaterlektioner och ägnade sig så småningom helt åt teatern. Under åren 1969-1986 var hon knuten till Pistolteatern. Hon har genom åren gjort allt från breda spelfilmer till utmanande monologer som Eve Enslers Vivagina. I samband med att hon utsågs till hedersdoktor vid Mittuniversitetet 2012 berättade hon att det var soloföreställningen Vivagina hon var mest stolt över. Hon har också varit framgångsrik med Dario Fos farser.

De senaste åren har hon medverkat vid flera av sommaruppsättningarna vid vridläktaren intill Döda fallet i Jämtland. Jag minns henne som en fysisk och frispråkig Titania i en ljus och ravundsk midsommarnatt.

Malin Palmqvist

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare