2nd Nature gästspelar i Stockholm. Foto: eSeL.at
Nyheter [2014-10-15]

Nijinsky möter Pussy Riot

STOCKHOLM. ”If Pussy Riot could dance well” twittrar det ryska konstkollektivet och länkar till trailern för De Sacre! som gästspelar i Stockholm den 16 och 17 oktober. 

Bakom DeSacre! står författaren Erich Klein och österrikiska koreografen Christine Gaigg som med sitt kompani 2nd Nature utforskar två konstskandaler med 100 års mellanrum. Den ena är Pussy Riots punkbön i Moskvas frälsarkatedral 2012 och den andra premiären av Igor Stravinskys Våroffer i koreografi av ryske koreografen Vaslav Nijinsky på Théâtre des Champs-Élysées i Paris 1913. Vad innebär det att vanhelga? Hur påverkade och påverkar de sin samtid?

Sju dansare rekonstruerar delar av Nijinskys koreografi till Våroffer som speglas mot en rekonstruktion av Pussy Riots fragmentariska filmklipp av sin aktion. Christine Gaigg vill med koreografin ge ett förslag på hur Nijinskys 100 år gamla koreografi kan fungera som kommentar till Pussy Riots punkkonst i dag och tvärtom. DeSacre! skapades för och uruppfördes i Josephskapelle i Wien 2013. I Stockholm spelas den i S:t Jacobs kyrka mittemot Kungliga operan i Stockholm. Efter föreställningarna den 16 och 17 oktober arrangeras  samtal i kyrkan och på DansmuseetGästspelet arrangeras av Weld.

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare