Tjechovs Körsbärsträdgården var Michael Cockes sista uppsättning på Folkteatern i Gävleborg innan han avgår som konstnärlig ledare vid årsskiftet. Nu får den Nummers utmärkelse Årets bästa föreställning i norra Sverige! Foto: Martin Skoog
Fördjupning [2014-12-30]

Årets bästa – redaktionens val 2014

REDAKTIONENS BÄSTA 2014. Varje år utser Nummers redaktion Årets bästa föreställningar i norra, mellersta och södra Sverige. Nu tillkännager vi årets vinnare – en bortglömd feministisk höjdare, en gammal saga i ny tappning och en Tjechov som anpassas för varje spelplats.

NORRA SVERIGE
Körsbärsträdgården av Anton Tjechov, Folkteatern Gävleborg, regi: Michael Cocke
”Den här föreställningen är störande och stark så att det skär i hjärtat.” skrev Nummers kritiker Karin Kämsby och delade ut toppbetyg till en uppsättning som ”river av alla masker”. Läs hela recensionen här.

MELLERSTA SVERIGE
Hans och Greta av Martina Montelius, Elverket, regi: Sally Palmquist Procopé
Nummers kritiker Louise Lagerström förhäxades av Martina Montelius version av den gamla sagan och prisade regissören Sally Palmquist Procopé för den perfekta balansen mellan skräck och galen humor. ”Hans och Greta på Elverket är precis den underbara mix av överdådigt ögongodis och innerlig teater som barnpubliken är värd att kostas på.”
Läs hela recensionen här.

SÖDRA SVERIGE
Sylvi av Minna Kanth, Göteborgs stadsteater, regi: Jenny Andreasson
Nummers kritiker Liv Landell Major kallade pjäsen för en feministisk tjottablängare med sidenrosetter, prisade Nina Zanjani som dramats mitt och menade att uppsättningen var ”minst lika intressant som Fröken Julie och Ett dockhem.” Läs hela recensionen här.

Nummers kritiker har valt vinnare bland de föreställningar som Nummer har recenserat under 2014. Vinnarna av utmärkelserna kommer att föräras med diplom och blommor.

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare