Nummer.se, som sedan år 2000, bevakar scenkonst och scenkonsthändelser i hela landet läggs ned vid årsskiftet. Foto: Skärmdump
Nyheter [2014-05-22]

Nummer går i graven

STOCKHOLM. Scenkonstsajten Nummer.se läggs ned vid årsskiftet. Det beslutade Riksteaterns styrelse vid ett sammanträde i eftermiddag. Med det blir fjorton år av oberoende scenkonstbevakning i Riksteaterns regi en saga blott.

I eftermiddag beslutade Riksteaterns styrelse att efter årsskiftet inte längre finansiera scenkonstsajten Nummer.se, som i fjorton år har bevakat scenkonst i hela Sverige.
Riksteatern motiverar sitt beslut med att de nu vill fokusera på och satsa på konstnärlig utveckling och folkrörelsearbete i hela Sverige. Så mycket som möjligt av Riksteaterns pengar ska därför läggas på detta. Även Riksteaterverksamheten Europa Direkt läggs ned av samma anledning.

Nummer.se grundades år 2000 under Thomas Lyreviks tid som vd för Riksteatern (läs Nummers intervju med Thomas Lyrevik här). Grundare och chefredaktör var Ylva Lagercrantz Spindler. Under elva år drev och utvecklade hon, bland annat tillsammans med redaktionssekreterare Cecilia Djurberg och redaktionssekreterare/vikarierande chefredaktör Maina Arvas samt många frilansare, framgångsrikt en sajt, som under åren har givit ut två egna böcker – Teaterlexikon och 2000-talets första teaterdecennium – samt år 2007 fick priset Årets nättidskrift på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg.

År 2011 avgick Ylva Lagercrantz Spindler på grund av en redan då osäker framtid för sajten (läs hennes avskedskrönika här) och undertecknad, Anna Hedelius, tog över chefredaktörsposten på en tidning som sedermera kom att drivas i Tidningen Vi:s regi, med Riksteatern som huvudman. (läs artikel om samarbetet här.)

I dag ligger Nummers fokus på recensioner, scenkonstnyheter, intervjuer och fördjupande reportage. Sajten har ett tjugotal frilanskritiker över hela landet knutna till sig och läses av cirka 15 000 unika läsare per månad. För läsarna är det möjligt att interagera genom att kommentera artiklar och sätta egna betyg på de föreställningar som recenseras. Varje år utser Nummer-redaktionen Årets Lucia samt delar ut utmärkelsen Årets bästa föreställningar i norra, mellersta och södra Sverige. Populära har även Nummers kritikerbattles blivit, en happening då två kritiker och en moderator direktrecenserar en föreställning inför publik.

* Läs också Nummers intervju där Riksteaterns vd Magnus Aspegren kommenterar nedläggningen här.

* Läs Anna Hedelius krönika om nedläggningen här.

* Läs Nummers tidigare intervju med Magnus Aspegren här.

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Tyck till!