Hur demokratisk är kulturen 2011?Aleksa Lundberg i Vargtimmen med premiär på Dramaten lördag 12 mars.
Fördjupning [2011-03-10]

Hur demokratisk är kulturen 2011?

redaktionskrönika. "Regeringen satsar ytterligare 17,5 miljoner på jämställdhet inom kulturområdet!", lyder rubriken på ett pressmeddelande som nyss damp ner på redaktionen från Kulturdepartementet.

Nu gäller det visserligen specifikt museisektorn och filmen som behöver tuktas på regeringsnivå, men som av en händelse har vi på Nummer precis alldeles nyss publicerat en intervju med Sveriges första transexuella skådespelare som Dramatendebuterar på lördag. Och nu talar vi år 2011 (läs intervjun).

För när vi trodde att scenkonsten inte kunde blir mer jämställd än den är, så får man höra just sånt: att är man transexuell så är nyckelhålet till scenkolorna än trängre än det redan är. Åtminstone enligt intervjuade Aleksa Lundberg, som menar att hon blev diskriminerad som transexuell när hon sökte och en rektor ifrågasatte till och med om det var lagligt att ta in en transexuell person på scenskolan.

Om hennes resa in till den ännu, i vissa fall, slutna teatervärlden kan du bland annat läsa om i veckan nummer av Nummer och nästa vecka gör vi en uppföljning av vår artikelserie som vi påbörjade redan 2005 och som fortfarande är lika dystert aktuell – Vart tog mångfalden vägen?
   Ja, var tog den vägen? Hur blev det med alla storvulna, vackra planer om att alla ska få synas och höras på scenen, en plats för demokratiska samtal i ett samhälle där den offentliga dialogen annars blir alltmer kommersialiserad? Det undersöker vi genom att intervjua samma teaterchefer som vi gjorde i vår första uppföljning 2008. Tjatigt, tänker ni, men oväntat lite har faktiskt hänt på det planet.

När det gäller innehållet i mars blir det annars starkt reducerat under en övergångsperiod när undertecknad slutar som chefredaktör för tidningen den 25 mars och till dess att vår uppdragsgivare Riksteatern har slutfört sin utredning som undersöker alternativa vägar för en fortsatt överlevnad.
   Under den här perioden kommer vi på grund av tidsbrist bara att bevaka ett urval premiärer och i princip helt frysa vår nyhetsbevakning och avdelningen Fördjupning. Under tiden, håll koll i vår blogg som mer självgående och ständigt uppdateras av vårt rikstäckande frilansnät.


Hej i vårsolen!

Ylva Lagercrantz Spindler

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare