Den antinationalistiska kabareten Europa Europa har premiär i Almedalen. Medverkar gör The Knife/Olof Dreijer och Karin Dreijer samt Ellen Nyman, Bahareh Razekh Ahmadi, Kudzai Chimbaira och Rani Nair. Foto: Saga Berlin
Fördjupning [2014-06-10]

Sommarscenkonst i Götaland 2014

SOMMAR 2014. Gå på festival i sommar! Temat är tango, gatuteater, opera eller Shakespeare. Det bjuds också politisk scenkonst och lättsam fars i Götaland!

JUNI

Gruppen kartlägger den svenska teatern!
Gruppen, Folkteatern, Göteborg, 3–14 juni

”Har teatern gått för långt?” frågar scenkonstgruppen Gruppen (Nina Haber, Bianca Kronlöf och Elin Söderquist) i denna granskning av och räddningsaktion för svensk teater.

Tomorrow’s Parties
Forced Entertainment, Folkteatern, Göteborg, 13 juni
Forced Entertainment gästspelar med ”utopiska och dystopiska visioner, science fiction-scenarier, politiska mardrömmar och absurda fantasier”. Ges på engelska.

Från A till Ö
Friluftsteatern i Gamla Linköping, von Lingens gård, Linköping, 25 maj–17 augusti
Nostalgitripp! Friluftsteatern bjuder på en scenversion av SVT:s gamla tv-serie om Hedvig Höök som flyttar ut i skogen och träffar den kloka ugglan Helge.

Svansjön
Göteborgsoperan, Göteborg, 4–7 juni
En superklassiker ges när Portugals nationalbalett Companhia Nacional de Bailado kommer på gästspel. Fernando Duartes koreografi, filmregissören Edgar Pêras scenografin och mode- och kostymdesignern José António Tenentes kostym.

Pippi Långstrump på de sju haven
Knäppingsborg, Norrköping, 11 juni–23 augusti
Pippi som sommarteater med Pontus Helander och Carina Perenkranz.

Pang i bygget
Fredriksdalsteatern, Helsingborg, 12 juni–17 augusti
Hotellrabalder med Eva Rydberg och Adde Malmberg när Fredriksdalsteatern blir Fawlty Towers, efter tv-serien av John Cleese och Connie Booth.

Pangibyggethojd232
Hotellrabalder på Fredriksdalsteatern. Foto: Mikael Lindell Bohlin
 

Glasjesus
Regionteatern Blekinge Kronoberg, Byteatern Kalmar Länsteater, Folkets Hus, Åfors och Hovmantorp, 14 juni–23 augusti
”Gertrud Larsson tilldelades nyligen Ibsenpriset för sin skarpa penna. Som är så pass skarp att den skrämmer den tilltänkta samarbetspartnern i projektet Glasjesus”, skrev Nummer när det stormade kring Larssons nya pjäs i våras. Glasjesus var inte välkommen i Folkets Hus i Kosta. Men satiren om Glasriket ur glasarbetarperspektiv sätts alltså upp i Åfors och Hovmantorp i stället.

Lånta fjädrar
ScenVara, Teaterladan i Larv, Vara, 14–29 juni
Fabrikören, dottern, friaren med flera. Modernitet ställs mot tradition i ett fabrikörshem i Vara 1928.

Måsen
Skillinge Teater, Skillinge, 20 juni–7 augusti
I persongalleriet i Anton Tjechovs sorgliga komedi har regissören Mariana Araoz från Teatergruppen Collectif Masque i Paris lagt till rollfigurer som Konstantins dockteaterspelande pappa och fyra komiska betjänter.

Malin & Zink – en magiföreställning
Skillinge Teater, Fryshuset, Skillinge, 25 juni–7 augusti
Skrot och konfetti. Dekadens, magi och komik med trollkarlarna Malin Nilsson och Markus Zink.

Charmörer på vift
Krusenstiernska Teatern, Krusenstiernska gården, Kalmar, 26 juni–3 aug
Lustspel om sedlighet och moral i pittoresk gårdsmiljö med bland andra Allan Svensson och Robert Gustafsson.

Komedi av misstag
Romateatern, Roma Klosterruin, Gotland, 27 juni–8 augusti
Giriga köpmän och förväxlingstacksamma tvillingbröder. Roma bjuder i år på ett av William Shakespeares tidigaste verk i nyöversättning.

Brännvin i kikar’n
Vallarnas Friluftsteater, Falkenberg, 29 juni–10 augusti
Brännvin, skumraskaffärer, kärlek och moral i 1950-tals stil i sommarens lustspel på Vallarna.

JULI

King Lear
Hamletscenen, Kronborgs slott, Danmark, 1–31 juli
Kungen, kungariket och de tre prinsessorna. William Shakespeares familjedrama blir en halvtimmes jazzig dockteater i regi av Jacques S. Matthiessen med dockor av Rolf Søborg Hansen. Musiken har skrivits av jazzsaxofonisten Fredrik Lundin. Från sex år.

Min vän fascisten
Uppsala stadsteater, Wisby Strand & Congress, Visby, 1 juli
Klas Abrahamssons och Erik Gedeons politiska satir och sångdrama från hösten 2013 – om när en främling dyker upp på midsommarfest hos barnen från Bullerbyn – gör comeback under en dag på Almedalsveckan. Som råkar vara Sverigedemokraternas dag.

Fascisten232x232
Min vän fascisten spelas påpassligt under Almedalsveckan. Foto: Markus Gårder
 

Europa, Europa
Ful, Almedalen, Visby, 1 juli och sedan turné
På samma dag har Konstgruppen Fuls kabaré om europeisk migrationspolitik, där The Knife har skrivit musiken och är husband, urpremiär för att sedan ge sig ut på turné.

Trettondagsafton
Shakespeare på Gräsgården, Vadstena, 3 juli–2 augusti
William Shakespeares komedier är populära på sommaren: förälskelse, förväxlingar, fars, burleskerier, spänning och humor.

Men då sa jag du till greven
Medevi Brunn, Medevi, 4 juli–3 augusti
Sommarteater på Medevi Brunn.

Romeo + Juliet
Sommarteater på Krapperup, Höganäs, 4 juli–13 augusti
Sedan 1992 har den fria gruppen Sommarteater på Krapperup bjudit på utomhusteater på sommaren. I år är det Ragna Weisteen som regisserar och eftersom hennes scen Teater Insite är känd för platsutforskande teater är det inte så konstigt att den här William Shakespeare-uppsättningen benämns platsspecifik och alltså är en vandringsföreställning genom gator och torg i Höganäs. Dessutom uppmanas publiken att fram till premiären skicka in kärleksberättelser, sms, meddelanden och brev som kommer att vävas in i föreställningen.

Lycka
Teater Tofta, Tofta Herrgård, Tofta, Lycke, 4 juli–7 augusti
Årets sommarteater på Tofta är nyskriven (av Göran Parkrud och ensemblen), handlar om fyra människor som möts i ett rum och blandar nyarrangerad musik av bland andra Håkan Hellström, Nancy Sinatra och Barbro Hörberg. Underrubriken lyder ”en musikalisk föreställning om det som gör ont”.

Titus mildhet
Operafabriken, turné i Götaland, 4 juli–30 augusti
Wolfgang Amadeus Mozarts sista opera, om kejsaren Titus, utspelar sig i antikens Rom men Operafabriken och regissören Niclas Fransson ville göra den i guld, extravagans och dekadens och har förlagt den till 1920-talet.

The magic of Julien
Hablingbo Crêperie, Gotland, 4 juli–3 augusti
Magivarieté i ett cirkustält på gårdsplanen bredvid ett crêperie – hur sommarteaterromantiskt låter inte det? Det blir svävande föremål, levande fåglar och magiska försvinnanden med Julien med ensemble när Hablingbo crêperie bjuder på varieté för elfte året i rad.

Livet och döden, en bruksanvisning
Skillinge Teater, Skillinge, 5–30 juli
Nils Peder Holm ger en bruksanvisning till de små ämnena livet och döden. Ingen logik utlovas, bara humor och svärta. Spelas på Caféscenen.

Cosi fan tutte
Skånska Operan, turné i Skåne, 5 juli–12 augusti
Två män slår vad om att deras flickvänner aldrig skulle kunna bedra dem, och sedan är kärlekshärvan i gång. Skånska Operan bjuder på Wolfgang Amadeus Mozarts opera buffa i sommar.

Peter Pan – Wendys resa
Regionteatern Blekinge Kronoberg, Marinmuseum, Karlskrona, 5 juli–2 augusti
Peter Pan, Wendy, Tingeling, Kapten Krok! Sagan om pojken som vägrar växa upp ser vi ofta som sommarteater, antagligen för att den passar väl som familjeföreställning. Här en modern version skriven fritt efter J. M. Barries bok, och som rekommenderas från sex år.

Fiskare Arons dilemma
Arkösunds Friluftsteater, Kvarnberget, 8–19 julis
Ett ”frispel” av Monika Sahlin. Som vanligt: ta med något att sitta på och betala vad du har lust.

Lena och Percy Präriehund
Skillinge Teater, Skillinge, 11–16 juli
Teater, sång, pantomim. Peter Zells uppsättning från 2011 av Jonas Gardells debutpjäs från 1989 spelas på teaterns kaféscen.

LenaPräriehundFotoChristianHjortmar
Lena och Percy Präriehund i Skillinge. Foto: Christian Hjortmar
 

Halmstad Opera & Vocal Festival
Halmstads Teater, Region Halland/Kulturförvaltningen i Halmstad, 17–19 juli
En helt ny tre dagars operafestival lanseras i Halmstad i år. Klassiskt och experimentellt, konstmusik och kammaropera, äldre och samtida, världssolister och nya förmågor.

Makten och härligheten
Alvastra Krönikespel, Alvastra klosterruin, Ödeshög, 18 juli–26 juli
Varje år i juli spelas Makten och härligheten i sommarnatten vid Alvastra klosterruin. En saga om ont och gott, jättar, alver, älvor, munkar, djävulen, och heliga Birgitta, som bygger på mytologin kring Omberg.

Silverskeppet
Vadstena-Akademien, Vadstena, 20 juli–8 augusti
Kärlek, affärer och resor över haven. 2014 firar Vadstena-Akademien 50 år och för att fira sin jubileumssommar har de beställt en opera om engelska kvinnokampsföregångaren och författaren Mary Wollstonecraft. Librettot är skrivet av dramatikern Sophie Helsing och dirigenten Jonas Dominique har till detta valt ut och arrangerat musik av Joseph Martin Kraus, av vissa kallad ”den svenske Mozart”. Jubileumssommaren innehåller även flera andra enkvällsföreställningar fram till den 8 augusti, så som en jubileumsdag, en romanskonsert, enkammarmusikkonsert samt en konsert med världssopranen Nina Stemme.

Tangofestivalen
Strömstadoperan, Lokstallet, Strömstad, 23 juli–1 augusti
Strömstadoperan och Tangofestivalen i Krokstrand har slagit ihop sig i sommar. De gör om Lokstallet till en milonga i utkanten av Buenos Aires i Argentina och bjuder på dansföreställningar och danskurser i tango, flamenco eller Bollywooddans samt operaföreställningen Carmen, i regi av Charlotta Huldt. Dessutom: vin, tapas och en fotoutställning.

I väntan på Godot
Närsakar, När, Gotland, 24-30 juli
Förra sommarens gotländska Godot kryddades med besökande kor från den intilliggande hagen. I år spelas den uppskattade föreställningen igen på den magiska amfiteatern invid havet i När.

Internationella Gatuteaterfestivalen
Halmstad, 30 juli–2 augusti
I sitt 19:e program presenterar gatuteaterfestivalen dansk och svensk commedia, irländsk musik, samtal, stadsvandring, luftartister, västafrikanska trummor, vattenkoreografi, Balkanmusik, Peter Wahlbeck med mera.

AUGUSTI

Shakespeare Festival at Hamlets Castle
Hamletscenen, Kronborgs slott, 1–10 augusti
Slottsgården fylls av internationella Shakespearebesök: Shakespeare’s Globe kommer med sin uppsättning Much ado about nothing, Stockholms Musikteater och Jonas Nerbe med musikalen William, Peter Brooks film King Lear visas och det hela avslutas med konsertgreppet Shakespeare in Concert.

Woyzeck
Norrköpings Teaterkompani, Galleri NP33, Norrköping, 13 augusti–19 september
Olov Rasch regisserar Georg Büchners mest berömda verk om soldaten Woyzeck.

Läs också:
Sommarscenkonst i Svealand 2014
Sommarscenkonst i Norrland 2014

Maina Arvas

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

1