Värmlänningarna skrevs av F.A Dahlgren 1846, I Ransäter har man spelat det varje år sedan 1954. Så även i år. Foto: Sara Vintfjärd
Fördjupning [2014-06-10]

Sommarscenkonst i Svealand 2014

SOMMAR 2014. Lolita, Nils Holgersson, Oliver Twist, Karl Gerhard och Cyrano är några av de gestalter du kan träffa på teaterscenen i sommar. Njut av buskis, opera, cirkus och dans i Svealand!

JUNI

Oliver Twist
Enskedespelet, Enskede, Stockholm, 17 maj–13 juni
Årets uppsättning på Enskedespelet är Charles Dickens historia om den fattige Olivers öden och äventyr, här i en stumfilmsnostalgisk men ändå samtidspolitisk version.

Fjäderholmsfestivalen
Fjäderholmarna, Stockholm, 1–16 juni
Fjäderholmsfestivalen är gratis i år. Det blir teater i Trädgården och i Sagohörnan, utöver föreställningen Pirater på Stora Scen. Dessutom skattjakt med rollfigurerna från föreställningarna, samt akrobatik med gycklargruppen Hybris.

Candida
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, till och med den 28 september
Se Shima Niavarani, Ingvar Hirdwall, Marie Richardsson, Michael Jonsson med flera även under sommaren i Bernard Shaws komedi Candida som hade premiär i våras. Läs Nummers recension här.

From Sammy with love
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, till och med den 15 juni
Sista spelperioden för Jonna Nordenskiölds pjäs om Sammy Davis Jr gestaltad av Rennie Mirro och Karl Dyall. Läs Nummers recension här.

Djungelboken
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, till och med den 14 juni
Så även för den återuppståndna Djungelboken i dramatisering av Alexander Mørk-Eidem (som hade urpremiär 2007). Passa på! Läs Nummers recension här.

Hej, det är jag igen
Dramaten, Stockholm, till och med den 21 oktober
Kristina Lugns nyskrivna pjäs om tre systrar och två bröder i regi av Sara Giese ges under några datum i juni och augusti. Läs Nummers recension här.

Sufflören
Dramaten, Stockholm, till och med den 24 augusti
I juni och augusti finns även möjlighet att se Andreas T Olssons succémonolog från förra året. Läs Nummers intervju med Andreas T Olsson här.

Utvandrarna
Dramaten, till och med den 31 december
Detsamma gäller Mats Eks version av Utvandrarna, med Rolf Lassgård och Stina Ekblad som Karl-Oskar och Kristina, som spelas ända fram till nyårsafton. Läs Nummers recension här.

Cyrano
Parkteatern, Vitabergsparken, Stockholm, 4–30 juni
Med näsan i vädret! Den uppsättning i Parkteaterns utbud i år som är en egen produktion är en modern variant av Edmond Rostands pjäs om kärlek, vänskap och komplex, i regi av Olof Hanson och med Robin Keller, Maja Rung och Albin Flinkas i huvudrollerna. Läs Nummers recension här.

cyrano-FotoPetraHellberg
Möt Cyrano i någon av Stockholms parker i sommar. Foto: Petra Hellberg
 
 

Fågel, fisk och mittemellan
Marionetteatern, Parkteatern, Stockholm, 7–8 juni
Vad kom först – ekollonet eller eken? För 4–6-åringar berättar Kay Tinbäck du Rées en ”saga från en jordhög” och erbjuds friluftsmåleri vid staffli.

Esprit! Loa på Drottningholm
Drottningholms Slottsteater, Drottningholm, Stockholm, 7–15 juni
Med Loa Falkman, Sofie Asplund och Drottningholmsteaterns orkester varvas arior och duetter ur Così fan tutte, Don Giovanni och Figaros bröllop med orkestermusik av J M Kraus och J-P Rameau. Regi Philip Zandén.

Clownen Manne & Co
Parkteatern, Stockholm, 11–25 juni
Klassikertrion på Parkteaterrepertoaren. Manne af Klintberg, Maria af Klintberg och Olle af Klintberg bjuder på ”komplett kompetent clownkompott”.

Jaktscener från Nedre Bayern
Teater Tillsammans, Moment teater, Gubbängen, Stockholm, 12-18 juni
Teater Tillsammans gästspelar på Moment med en pjäs av Martin Sperr om en idyllisk by i efterkrigstiden där jakten dock fortfarande pågår på dem som sticker ut.

Lindansarna
Marionetteatern, Parkteatern, Stockholm, 12–15 juni
Om äventyr och vänskap. Skådespelaren, musikern och dansaren Bernard Cauchards familjeföreställning med dans och dockor hade premiär på Marionetteatern i februari och återuppstår i sommar. Från fyra år.

Festival O/Modernt
Confidencen, Ulriksdals Slottsteater, Solna, 13–17 juni
Festival på Confidencen.

Värmlänningarna
Ransäter Hembygdsgård, Ransäter, 20 juni–13 juli
Olof Wretling, känd från humor- och scenkonstgruppen Klungan – aktuella med föreställningen På rätt sida om okej – är den som regisserar årets uppsättning av Värmlänningarna, pjäsen som har spelats i Ransäter sedan 1954. Wretling har sökt pjäsens ursprung genom att närläsa originalmanuset och titta på stumfilmsversionen från 1921.

Nils Holgersson
Västanå Teater, Berättarladan, Sunne, 21 juni–2 augusti
Förra året gick Västanå tillbaka till där sommarteatern i Berättarladan började: Selma Lagerlöfs Nils Holgersson var det första som Västanå spelade i Berättarladan 1999. Det blev en succé. Så det blir helt enkelt samma uppsättning igen denna sommar.

NilsHolgersson
Nils Holgersson flyger på Västanå teater. Foto: Håkan Larsson
 

Doktor Karins magiska tidsmaskin
Unga på Operan, Parkteatern, Stockholm, 24–26 juni
En resa med Karin Haglund för barn från sex år genom musik av Claude Debussy, Edvard Grieg, Ginastera, Georg Friedrich Händel och Sergei Rachmaninov.

Tre män i en båt
Kullehusteatern, Bergshamra, Stockholm, 25 juni–7 augusti
Dags för båtsemester! Jerome K Jeromes roman är bekant från sommarteaterrepertoaren. I år får vi se den hos Kullehusteatern i dramatisering av Linda Kulle och regi av Anita Ekström. Brittisk humor i Roslagens skärgård.

Petras prick
Dockteatern Tittut, Parkteatern, 26 juni–1 juli
Petra vaknar och saknar en av sina prickar. Tittuts föreställning, efter Maria Nilsson Thores bok med samma namn, för barn på två till sex år.

Bland hjältedåd och kärlekskval
Unga på Operan, Parkteatern, Galärparken, Stockholm, 27–29 juni
Giacomo Puccini, Wolfgang Amadeus Mozart, Christoph Willibald Gluck, Charles Gounod, Johann Sebastian Bach, Giuseppe Verdi, Jules Massenet – den klassiska manliga operarepertoaren i en mixföreställning av Unga på Operan.

Carolus Rex
Dramaten, Riddarholmskyrkan, Stockholm, 27 juni–1 augusti
Action, operarock, kostymdrama och krigshets. Det lär bli utmanande och intressant när Dramaten låter Turteaterns Nils Poletti sätta upp vad som beskrivs som en ”bombastisk roadtrip” om Karl XII med Riddarholmskyrkan som spelplats. Dessutom med unga skådespelarstjärnor som bland andra Emma Broomé, Eric Stern, Sanna Sundqvist, Ester Uddén och Py Huss-Wallin.Wiraspelen

Wira, 28 juni–6 juli
Sommarspelet i den lilla byn Wira firar i år 30-årsjubileum.

Rikard Wolff
Stadra Teater, Gyttorp, 28 juni
Rikard Wolff har med sig ackompanjatören Fredrik Hermansson, avsnitt ur Arnold på Stockholms stadsteater och smakprov från den nya föreställningen om Karl Gerhard.

Kamraterna
Årsta Teater, Årsta, Stockholm, 28 juni–12 juli
Teatergruppen som började med opera i stället sätter i år upp Fidelio, Ludwig van Beethovens enda opera.

Mitt 127-Festivalen
Bredäng, Vårberg, Skärholmen, Stockholm, 30 juni–8 augusti
Festival med musik, spoken word och annat av unga för unga.

JULI

Faunan & jag
Parkteatern, Stockholm, 2–4 juli
Rädsla, dans, allergi, djurljud … Minna Krooks dansföreställning handlar om människor och djur. För barn från sju år.

Cirkus Imago Live
Parkteatern, 3–8 juli
Hjälp till att hitta på nya cirkusnummer! Akrobatisk familjeföreställning med Anna och Dag från tv-serien Cirkus Imago, skapad av Morgan Alling.

Efter mitt eget huvud – en 1600-talsfresk om Agneta Horn
Stadra Teater, Gyttorp, 3 juli–17 augusti
Dramatikern Agneta Pleijel har skrivit en pjäs om Agneta Horn, Sveriges första kvinnliga författare, som ville bestämma över sitt eget öde och stred för att få älska den man hon ville.Figaros bröllop

Confidencen
Ulriksdals Slottsteater, Solna, 6 juli–10 augusti
I år igen, Wolfgang Amadeus Mozarts kärleks- och förvecklingsopera framförd med tidstrogna instrument och i skenet av levande ljus.

Snödrottningen
Mittiprickteatern, Parkteatern, Husby, Stockholm, 9–19 juli
H C Andersens äventyrssaga om Gerda, hennes lillebror Kaj och Snödrottningen. Jesper Arin, Henrik Gustafsson, Ulrika Hansson och Pierre Tafvelin spelar tillsammans med staterande barn från Husby. Från 4 år.

Parizad
Teater Jalada, Parkteatern, Stockholm, 10–11 juli
Vanja Hamidi Isacsons pjäs om en gatumusiker och två barn som ska sjunga sången om Parizad från Tusen och en natt. Föreställningen blandar arabiska, sydslaviska och svenska och är för barn på sex till nio år.

5 Folk Festival
Parkteatern, Kungsträdgården, Stockholm, 10 och 17 juli
Samer, sverigefinnar, romer, tornedalingar och judar – den här festivalen lyfter fram Sveriges fem nationella minoriteter genom musik, sång och dans. Medverkar gör Arja Saijonmaa, Sofia Jannok, Jord, Sare Roma och Anne Kalmering, Hans Caldaras och Basia Frydman.

Much ado about nothing
SEST, Parkteatern, Stockholm, 11–12 juli
Sommarteater på engelska. SEST skrivs ut som The Stockholm English Speaking Theatre och firar William Shakespeares 450 år med sin version av denna förvecklingskomedi.

SEST
Sommarteater på engelska med SEST. Foto: SEST
 

Sousou och Maher Cissoko
Parkteatern, Stockholm, 15–16 juli
Sagoberättande som i Västafrika till musik från instrumentet kora, framfört av Sousou och Maher, världsturnerande koraspelare med rötter i Sverige och Senegal. För barn från 5 år.

Otello
Opera på Skäret, Kopparberg, 26 juli–17 augusti
Kärlek, begär och svek i Giuseppe Verdis opera Otello, baserad på William Shakespeares förlaga.

Kåldolmar och kalsipper
Parkteatern, Stockholm, 27 juli–6 augusti (sedan Sverigeturné)
Proggnostalgin är tillbaka i parken. Förra årets Parkteateruppsättning av Nationalteaterns politiska barnskiva från 1976 får nypremiär för föreställningar i Galärparken och Rålambshovsparken, plus turné över landet med en konsertversion.

AUGUSTI

All that dans
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, premiär den 1 augusti
Först en koreografiskola där Etienne Glaser, musikern Jonas Nordberg och dansarna i K. Kvarnström & Co guidar till koreografins värld. Sedan Kvarnströms dansföreställning Carmen!?.

Paradiso 7
Unga Tur, Kärrtorp, Stockholm, 1–10 augusti
Den årliga scenkonstfestivalen för gästspel på Unga Tur har i år politisk scenkonst som tema. Det blir som vanligt teater, performance, konserter, workshops och seminarier.

More than naked
MDT, Stockholm, 2 augusti
Österrikiska Doris Uhlichs verk är en del i MDT:s samarbete med Stockholm Music & Arts. Tjugo dansare reflekterar över begreppet ”contemporary” och over den nakna kroppen.

Mitridate, re di Ponto
Drottningholms Slottsteater, Drottningholm, Stockholm, 3–16 augusti
Wolfgang Amadeus Mozarts ungdomsverk Mitridate, uruppfört i Milano 1770 när kompositören var 14 år, spelas för första gången i Sverige. Om makt, svek, kärlek och lojalitet.

Den allvarsamma leken
Klara Soppteater, Parkteatern, Stockholm, 11–13 augusti
En fin liten pärla från Sopteaterns repertoar flyttar ut i grönskan. Lydias och Arvids kärlekshistoria från Hjalmar Söderbergs roman berättas till folkvisa och popjazz. Med Albin Flinkas, Maja Rung, Marika Willstedt och Fredrik Meyer.

Lolita
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, premiär den 14 augusti
Som en pjäs om ”en sexualbrottsling, en flicka och ett samhälle” beskriver Stadsteatern Edward Albees Lolita, efter romanen av Vladimir Nabokov. Vi får se vad regissören Nora Nilsson gör av det provokativa verket.

Esprit! Festkonsert med Ann Hallenberg
Drottningholms Slottsteater, Drottningholm, Stockholm, 15 augusti
Musikalisk helafton med mezzosopranen Ann Hallenberg och Drottningholmsteaterns orkester, och musik av bland andra Mozart och Haydn. Dirigent David Stern, som är teaterns artist in residence i år.

Höstsonaten
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, premiär den 15 augusti
Att Ingmar Bergmans mor-och-dotter-drama regisseras av Åsa Melldahl känns lovande.

Tones & Bones och Radio Dance
Cullbergbaletten, Parkteatern, 16–17 augusti
Augusti betyder parkdans. Smygpremiär med Cullbergbaletten, och samma kväll Nadja Hjortons Radio Dance.

Revolutionary Poetry
Parkteatern, Stockholm, 16 augusti
Plats på scen för spoken word som ger röst åt berättelser som tidigare marginaliserats.

Ansvaret är vårt/Tingsten
Kilen, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, premiär den 16 augusti
Om att ta sitt ansvar. Joakim Stens pjäs om Herbert Tingsten, Dagens Nyheters chefredaktör 1946–1959 och motståndare till icke-demokratiska krafter, bygger på Per Wirténs bok.

What is the weight of your desire?
VerTeDance, Parkteatern, Stockholm, 18–19 augusti
Kropp, nakenhet, begär och sårbarhet. Detta helkvinnliga, tjeckiska danskompani – som har kallats barnbarn till Pina Bausch – gör sitt första besök i Sverige.

Lillan och Pappa August
Marionetteatern, Parkteatern, Stockholm, 20–21 augusti
Scenkonstkritikern Margareta Sörensons pjäs bygger på brevkorrespondensen mellan August Strindberg och hans dotter Anne-Marie. Marionetteaterns uppsättning är för barn på fem till nio år.

Näktergalarna
Confidencen, Ulriksdals Slottsteater, Solna, 21–23 augusti
En musikalisk berättelse om de tre svenska operastjärnorna Jenny Lind, Christina Nilsson och Signe Hebbe, med Sven-Bertil Taube, Caroline Gentele, Jaqueline Miura och Gabriella Lambert-Olsson.

Dansk Danseteater
Parkteatern, Stockholm, 21 augusti
Dansk Danseteater kommer hit med smakprov ur Tim Rushtons Riverside och Black Diamond samt Carmina Burana av Alessandro Sousa Pereira och Fabio Liberti.

Djurens karneval
Unga på Operan, Parkteatern, Stockholm, 23–24 augusti
Elefanter, lejon, svanar, sköldpaddor och många andra djur i form av musikmatiné med allsång för hela familjen.

Kameliadamen
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, premiär den 23 augusti
Helena Bergström som Marguerite och Simon J Berger som Armand i Alexandre Dumas 1800-talshistoria om passionen och förlust.

Street Star
Parkteatern, Stockholm, 26 augusti
Danskväll med blandning av hiphop, house och voguing sammansatt av Martin Ferretti och Joachim Hövel.

Bliss
Cie Rêvolution
, Dansens Hus, Parkteatern, Vitabergsparken, Stockholm
Franska dansgruppen Cie Rêvolutions konstnärliga ledare Anthony Égéa har skapat nya verket Bliss tillsammans med sex hiphopdansare från olika afrikanska länder.

Imprint
P*fect, Parkteatern, Stockholm, 26 augusti
Genom dansteknikerna waacking och voguing ifrågasätter dansgruppen P*fect normer, stereotyper och identiteter.

Kungliga Baletten
Kungliga Operan, Parkteatern, Stockholm, 28–29 augusti
I Kungliga Balettens duettafton blir det utdrag ur både klassiker som Svansjön och koreografier som Mats Eks Julia & Romeo.

Rosmersholm
Dramaten, Stockholm, premiär 29 augusti
Religion och politik. Henrik Ibsens drama om pastorn Johannes Rosmer vars hustru dränkte sig sätts upp i översättning av författaren Per Olov Enquist.

Karl Gerhard
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, premiär den 30 augusti
Rikard Wolff (så klart) gör huvudrollen i Irena Kraus fantasi om revykungen Karl Gerhard och hans legendariska uppgörelse med nazismen i kuplettform.

Rikardwolff_fotoAnnaHedelius
Rikard Wolff spelar Karl Gerhard i augusti. Foto: Anna Hedelius
 

Europa, Europa
Parkteatern, Vitabergen, Stockholm, 30–31 augusti
Konstgruppen Fuls kabaré (läs mer under Götaland) är säsongsavslutare på Parkteaterns politiska sommar 2014.

Läs också: 
Sommarscenkonst i Götaland 2014
Sommarscenkonst i Norrland 2014

Maina Arvas

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare