Kläppenteatern är Sveriges första ekoteater byggt på återvunnet material. I sommar spelas spionoperan Enbom. Foto: Kläppenteatern
Fördjupning [2014-06-10]

Sommarscenkonst i Norrland 2014

SOMMAR 2014. Passioner, spioner och dramatik bjuds det på norra Sveriges scener. Passa på att se teater i den ljusa sommarnatten!

JUNI

Festival Normal
Ögonblicksteatern och Norrlandsoperan, Umeå, 3–5 juni
Teater, dans och film, konst, samtal, workshops och seminarier med Danskompaniet Spinn, Al-Harah Theatre, Candoco Dance Company, Duvteatern och Ögonblicksteatern. Scenkonstfestivalen Festival Normal äger rum för tredje gången, denna gång på Ögonblicksteatern och Norrlandsoperan.

Norrländsk passion
Västerbottensteatern, Nordanå, Skellefteå, 10–19 juni
En bild av Norrland i dag skapades när fem norrlandsteatrar gick samman i en helkväll av teater, dans, ljus, bildprojektioner och musik – en passionskväll som nu är årets sommarteater i Skellefteå.

Stadionmusik – Årstidskonsert 4
Norrlandsoperan, sporthallen Nolia, Umeå, 18–19 juni
Idrott och musik? Ja, Stadionmusik blandar solister, symfoniorkester, kör, gymnaster, fäktare, brottare, barngymnaster och publik i en och samma föreställning. Elitidrott och musikalisk virtuositet passar tydligen ihop.

Vildhussen
Teater Västernorrland, Estrad Norr, Destination Ragundadalen, Döda fallet, Ragunda, 19 juni–19 juli
Sommarens föreställning i Döda fallet bygger på historien om hur vattnet drog bort från Storforsen, Norrlands vildaste älv, som länge varit ett hinder för timmerflottningen. Och om Magnus Huss, kallad Vildhussen, som bestämde sig för att ändra på det.

JULI

Enbom – spionopera från kalla kriget
Kläppenteatern, Boden, 4–12 juli
Förra året spelades denna nyskrivna musikteaterföreställning på Kläppenteaterns nya friluftsteater, en spionhistoria baserad på verkligheten. I år får den nypremiär.

AUGUSTI

Perfect nonsense – en alldeles förtjusande bagatell
Mellanfjärdens Teater
, Jättendal, 1–24 augusti
Sverigepremiär för David och Robert Goodales pjäs baserad på P.G. Wodehouse novell The code of the Woosters från 1938. Med bland andra Figge Norling och Kim Sulocki.

Läs också:
Sommarscenkonst i Svealand 2014
Sommarscenkonst i Götaland 2014

Maina Arvas

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare