Klibbig, hopplös klaustrofobi möter i Morbror Vanja. Foto: Micke Sandström
Recensioner [2014-10-24]

Klibbig klaustrofobi i mångbottnad Tjechov

Morbror Vanja av Anton Tjechov
Scen: Uppsala stadsteater
Ort:
Uppsala
Översättning:
Staffan Skott
Regi: Yana Ross
Dramaturg: Marie Persson Hedenius
Scenografi & kostym: Zane Pihlström
Mask: Angelica Ekeberg
Ljus: Mats Öhlin

Kompositör: Antanas Jasenka

Videodesigner: Eglė Eigirdaitė
Medverkande: Yngve Dahlberg, Eli Ingvarsson , Linda Kulle/Moa Silén, Gustav Levin, Åsa Forsblad Morisse, Crister Olsson, Mathias Olsson, Logi Tulinius, Emelie Wallberg
Länk: Uppsala stadsteater


RECENSION/TEATER. En modern Morbror Vanja med otaliga bottnar. Nummers Astrid Claeson faller för den klaustrofobiskt klibbiga gemenskapen i Yana Ross Sverigedebut på Uppsala stadsteater.

Familjen och vännerna fortsätter som om ingenting har hänt. De kryper ihop tillsammans i en klaustrofobisk gemenskap skapad av dysfunktionella band. Men också dysfunktionella band är band – kanske starkare än välfungerande, syrendoftande.

Yana Ross debuterar i Sverige med Anton Tjechov, och Onkel Vanja, på Uppsala stadsteater kallad Morbror Vanja. Här stinker banden mellan människorna, kläderna och andedräkterna snarast gammal fylla. Eller pågående fylla. En aldrig avslutad fylla. Scenen bidrar till klaustrofobin, till klibbet. Framför oss en helt vanlig spelplats, bakom den pensionatet som har trånga väggar och där man i elavbrottet lyser på varandra med ficklampor.

Ross har förlagt landet Tjechov till nutid, det gamla godset är redan omgjort till pensionat med en blandning av 60-talsblommiga dukar och 50-talssoffor. Folk kommer och går – återkommer. Vi möter dem en sensommardag på Sonjas födelsedagsfest. Ensemblen vajar med flaskor i armarna, glas i händerna. Ett lojt gitarriff. Ett försök till musik. Den klibbiga hopplösheten, försöken att få bukt med livet, dagen.

Nutiden märks kanske mest i den fina ljusglimten i läkare Astrov (Yngve Dahlberg) som talar om klimatet lika självklart som det är att han måste knulla professor Serebryakovs (Gustav Levin) troféhustru Jelena (Linda Kulle/Moa Silén). Morbror Vanja själv (Mathias Olsson) super och är fyllesvartsjuk på professorn – den som han avgudat, den som han avskyr. 
Bottnarna är otaliga på Uppsala stadsteater. Här finns en mås i toaletten, här finns Norén. Ross har skapat en modern Tjechov som inte spelar modern – utan är det.

Astrid Claeson


Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

1