Får som värmer i vargjaktstidI tider när vargar skjuts i Sverige, bland annat för att de river får, så spelas denna lilla föreställning om vänskap mellan just ett får och en varg i Umeåtrakten. En riktig pärla, tycker Nummers recensent. Foto: Henrik Hedenius
Recensioner [2011-02-16]

Får som värmer i vargjaktstid

Får i stövlar av Klas Widén (bearbetning, musik och sångtexter) efter en bok av Maritgen Matter
Scen: Ersboda Folkets Hus (Riksteatern)
Ort: Turné
Regi: Olle Törnqvist
Scenografi: Per A Jonson
Ljus: Claes Aller
Kostym: Per A Jonson
Mask: Mihra Lindblom
Medverkande: Mari Götesdotter, Göran Thorell, Jonas Åkerlund
Musiker: Olle Lindvall, Emeli Jeremias, Jonas Åkerlund
Länk: Riksteatern


recension/barnmusikal. Finns det något bräckligare än vänskap? Ett förlupet ord, ett missriktat råd och den tidigare så intima förtroligheten övergår i sval bekantskap. En fantastisk liten teaterpärla på temat vänskap är Riksteaterns nyskrivna barnmusikal Får i stövlar, tycker Elin Axelsson.

En hungrig Varg (Göran Thorell) lurar med sig Får (Mari Götesdotter) ut på kälkfärd mitt i mörkaste vinternatt. Får visar sig dock vara en ganska trevlig lekkamrat och Varg börjar fundera över om fårkotlett till middag verkligen är en sån bra idé. Men kan en varg verkligen kontrollera sin hunger?


Bakom Får i stövlar, som är baserad på Maritgen Matters hyllade bok med samma namn, står något av ett dream team inom svensk barn- och ungdomsteater. Regissören Olle Törnqvist, som bland annat har regisserat Jämtlands läns teaters hyllade uppsättning av ungdomspjäsen Dan då Dan dog, och skickliga kompositören och textförfattaren Klas Widén har båda gjort sig kända för sin förmåga att med humor och värme skildra svåra frågor som död och avsked. 

Även Får i stövlar rör sig i komplexa existentiella landskap. Tillit och vänskap, kärlek och sorg; Varg och Fårs gemensamma historia berättas med massor av schwung och esprit. Det är starkt, engagerande och kittlande spännande rakt igenom, en ambitiös föreställning som andas omsorg om detaljerna och en vilja att skapa en så uttrycksfull helhetsupplevelse som möjligt.

Klas Widéns nyskrivna musik är trolskt teatral och förstärker med sitt folkmusikaliska anslag på ett fint sätt vemodet i Får och Vargs omöjliga vänskap.
   Även duktiga scenografen Per A Jonsons kalla vinterlandskap och hårda blåis ger en fin bild av melankolin i Matters berättelse. Mari Götesdotter och Göran Thorell gör båda tonsäkra tolkningar av det komplicerade rollspelet vänner emellan och bygger tillsammans en ödesmättad bild av en vänskap som aldrig kan bli.

Möjligtvis kan jag tycka att slutet kommer lite hastigt på, jag är inte säker på att alla knattar i publiken hinner uppfatta Fårs uppbrott och övergången mellan Mari Götesdotters Får och dockan Får. Men det är en anmärkning i marginalen. Rörande fina vänskapskildringen Får i stövlar är barnteater när den är som allra, allra bäst.

Elin Axelsson

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (7 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare