Teaterlexikon

Teaterlexikon, med undertiteln 2000-talets scenfenomen från a–ö, är en oumbärlig guide till samtidens teatervärld, som i humoristisk lexikonform förklarar fenomen och begrepp. Den blev en kritiker- och försäljningssuccé och det givna samtalsämnet i teaterkretsar när den kom ut 2007.
Boken ges ut av Nummer. Redaktion: Jenny Aschenbrenner och Ylva Lagercrantz. Medskribent är Cecilia Djurberg och gästskribenter Catharina CavalliAnna Håkansson och Malin Palmqvist. För illustrationerna står Nina Hemmingsson och formgivningen Mikael Sjömilla.

Här köper du Teaterlexikon
Våra återförsäljare är nätbokhandeln Adlibris, samt Akademibokhandeln (Mäster Samulsgatan, Stockholm och Lundeq, Uppsala), Hedengrens bokhandel (Stockholm), Studentbokhandeln (Uppsala), Konst-ig (Stockholm), Shopen Kulturhuset (Stockholm), Moderna museet (Stockholm) och Dansmuseets shop (Stockholm). Du kan även be din närmaste bokhandel beställa hem den.

Har du frågor om boken mejla oss på [email protected].

 

Recensioner

Teatertidningen (nr 4/2007)
”Det 86 -sidiga häftet är en bitsk, informativ, träffande och inte minst underhållande genomgång av olika fenomen inom samtidens scenkonst” (Teatertidningen nr 4/07)”.  (Birgitta Haglund)

Gefle Dagblad (23/7 -07)
”.. någon kommer att bli förbannad och det är alldeles, alldeles underbart”.
Läs mer »

Nöjesguiden (juli -07)
Listad under rubriken ”Bäst just nu” på tidningens teateravdelning

Barometern (maj -07)
”/…/ ett humoristiskt och bitskt häfte om samtidens scenkonst/…/ rolig och tankeväckande läsning för alla teaterintresserade”.

Odd at Large (nr 9/2007)
”/…/ en liten pärla till guide/…/”

NSD – Norrländska socialdemokraten 9/3 (Patrik Boström)
”Teaterlexikon är påfallande ofta träffande i sina iakttagelser av teaterns värld. Det är också det som gör boken till underhållande läsning/…/ I samma anda som Lars Vilks skrev Hur man blir samtidskonstnär på tre dagar, sätter Teaterlexikon fingret på varför vissa former av teater spelas och varför det ser ut som det gör på landets scener/…/
Läs hela artikeln »

Fönstret (maj -07)
”/… /Nu finns det hjälp inte bara med att förstå komplicerade texter om teater utan också med att få inblick var den svenska teatern står just nu”.

Dagens Nyheter 17/2 -07 (Ulrika Kärnborg)
”För den som känner sig förvirrad av 2000-talets nya scenspråk är ’Teaterlexikon’ en pigg liten hjälpreda”/ ”Redaktionen är fenomenal på snabba upplysande oneliners”/ ”Nina Hemmingsson har gjort de geniala teckningarna”. (lexikonet har även varit med i DN/På stans lista ”redaktionen rekommenderar”.

Svenska Dagbladet 25/2 (Lina Kalmteg)
”Snärtiga och finurliga förklaringar till olika teaterbegrepp hittar man i teatersajten Nummers nya Teaterlexikon”.

SalongK.se (Åsa Mattsson)
”Teatersajten www.nummer.se, har gjort ett skickligt och underfundigt skrivet Teaterlexikon, perfekt att ha till hands när man behöver hjälp med avkodningen av vad vissa skådespelare, regissörer och recensenter säger och skriver, och spelar givetvis.”
Läs hela recensionen

Östran (Rolf Ljung)
”Författarna lyckas, trots det begränsade formatet, svepa över en stor del av det som rör sig i teatervärlden just nu.”

… Och på Arbetarbladets kulturtopp – där man listar ”sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan” – ligger Teaterlexikon trea med motiveringen ”Rysligt kul grepp”.
Läs hela kulturtoppen

Boken har också uppmärksammats med positiva omdömen av SVT:s Kulturnyheterna med flera etermedier.

Norstedts Akademiska Förlags webbsida Digital ordinformation har en artikel om vårt Teaterlexikon under avdelningen ”Folk om ord”. Länk »