Recensioner [2004-09-09]

Teater Scenario: Hela hennes längd

RECENSION. Mannens blick: värderade, mönstrande, provocerande. I Paula Stenströms pjäs möter vi den genom kvinnans. Och plötsligt blir den så mycket tydligare.

Den våta, kåta, föraktfulla blicken. Den innerst inne rädda och underlägsna blicken. Blicken som ser men inte ser – men tror sig se. Blicken som också givit sig själv rätten att just mäta en kvinna.
   Alla dessa ögonskiftningar gestaltas och återges av två unga kvinnor (Isabell Sollman och Bongi Jarne MacDermott), varav en höggravid. Ändå är de helt övertygande. För frågan är: hur mycket av mannens blick har du själv?
   En dramaturgi som skräddarsydd, snygga glidningar in och ut ur personer och miljöer utan att de två någonsin lämnar scenen och en lätt touch av den fortfarande lika aktuella genusdebatten, är några av komponenterna som gör denna föreställning till en av höstsäsongens första lyckopiller i Stockholmstrakten. För just som du trodde att du hatade hela könsöverskridnings-haussen på teaterscenerna (underförstått, var ordet genus ett av kulturrådets bidragskoder 2003?), sitter du där med ett sarkastiskt gapskratt i ena mungipan.

Ylva Lagercrantz

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare