Sorgen över en saknad hund får kropp i Otto Mildes Bengtsson och Karin Bergstrands Tango i Vart tog du vägen? Foto: Dotterbolaget
Recensioner [2014-09-08]

Skrattig sorg med röda näsor

Vart tog du vägen?
Scen: Dotterbolaget på Midsommargården i Hägersten, sedan turné
Regi: Camilla Persson
Scenografi och kostym: Magnus Dahlbäck
Ljus: Johan Larje
Medverkande: Karin Bergstrand, Otto Milde
Länk: Dotterbolaget


RECENSION/TEATER. När den ambulerande teatergruppen Dotterbolaget vecklar ut sin teater på Midsommargården i Hägersten bjuds det på lika delar drastisk humor som djupaste allvar. Louise Lagerström charmas av clowner som både gråter och är befriande anarkistiska i Vart tog du vägen?

Ur några färggranna plåtlådor, pyntade med blommor, sticker händer och fötter ut ur olika öppningar. En ny dag gryr för två clowner i sakletarbranschen. Bengt Petterson i fotsid klänning och piffig mösskreation är alltid ute efter någon ny slips eller halsduk medan Tango ser sig som oöverträffad när det gäller att komma över bra väckarklockor. Men deras vackra ohotade värld skälver rejält när deras älskade hund Sprolli plötsligt känner sig sjuk och dör.

Hur bearbetar man en stor förlust? Och hur sörjer man på rätt sätt? Passar det sig att lägga ett paket russin i kistan med den döde eller att spela Michael Jackson på begravningen? Hur vill man hedra den döde och hur vill man själv bli ihågkommen?

I Vart tog du vägen? väjer man inte för de största frågorna. Men i Camilla Perssons regi med den fjärde väggen definitivt utsuddad byggs genast upp en kontakt, som skapar tillit, mellan clownerna och den unga publiken. Sorgen får förlamad och ledsen kropp i Otto Mildes storväxta lite klumpiga Bengtsson medan Karin Bergstrands Tango skakar av återhållna elektriska känslor och förnekelse.

Samtidigt blir det befriande surrealistiskt med hunden på lit de parade i rosa badbalja och sorgemarsch på kazoo. Liksom när de två bearbetar skuldfrågan genom att illustrera, med stor hjälp från ungarna i publiken, otaliga sätt man kan dö på. Som att få en grill i huvudet eller halka i björnbajs. Så länge man kan se livets absurditeter finns det hopp, tröst och väldigt mycket skratt.

Här finns den perfekta balansen mellan chaplinsk akrobatik och en verbal anarkistisk uppblåsthet som kan uppskattas lika mycket av de sex till nioåringar som är målgruppen, som deras föräldrar. Och ur varje föreställning kommer en unik dynamik uppstå när skådespelarna lyhört plockar upp stämningar i publiken. På frågan vart Sprolli tagit vägen kan ingen veta vad svaret blir. Den här gången kom givetvis olika förslag från barnen. Ibland kan engagemanget i barnteater kännas tillkämpat och ansträngt. Här blir samspelet skönt befriat från inställsamhet och tillgjorda krumbukter.

Den fria teatergruppen Dotterbolaget, med så att säga scenen på fickan, har länge arbetat med att utveckla teaterclownformen. De har tidigare slagit ner sina ”tältpinnar” på bland annat Teater Brunnsgatan 4 och Stockholms stadsteater samt gästspelat i Danmark, Tyskland och Irak. Skarpnäck, Tensta, Kärrtorp och Haninge kan vänta sig besök med den här uppsättningen.

Vart tog du vägen? är en utmärkt liten föreställning som tar de stora känslorna på allvar. Utan att banalisera, tassa runt eller dalta. Allt med röda näsor.

Louise Lagerström

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (4 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare