David Book, Sanna Sundqvist, Eric Stern och Ana Gil De Melo Nascimento i Liv Strömquist tänker på dig. Foto: Sören Vilks
Recensioner [2014-02-02]

Scenisk satir á la Strömquist

Liv Strömquist tänker på dig av Liv Strömquist
Dramatisering: Ada Berger
Scen: Elverket, Unga Dramaten
Ort: Stockholm
Regi: Ada Berger
Scenografi och kostym: Daniel Åkerström-Steen
Ljus: Elisabeth Kjeldahl Nilsson
Koreografi: Tove Sahlin
Musik och ljud: Stefan Johansson
Peruk och mask: Thea Kristensen Holmberg
Medverkande: Ana Gil De Melo Nascimento, David Book, Eric Stern, Sanna Sundqvist
Länk: Dramaten


RECENSION/TEATER. Rapp och rolig normkritik blir det när Liv Strömquists serier får liv på Elverket. Anna Hedelius faller pladask för Ada Bergers iscensättning av Liv Strömquist tänker på dig.

Det är svårt att inte gilla Liv Strömquist! Det är lätt att älska hennes rättframma vardagsfeministiska filosofier, som med väderkorn och plirig humor ifrågasätter lika vedertagna som vedervärdiga normer. Ja, jag tror att hon med sin kombination av ilska, jävlaranamma och välfunnen fyndighet faktiskt lyckas få de mest enögda att plötsligt se världen i nya perspektiv och konstatera att det fortfarande och på riktigt faktiskt står rätt illa till med jämlikheten i vårt samhälle.

I Liv Strömquist tänker på dig är material från seriealbumen Ja till Liv, Einsteins fru och Prins Charles känsla uppblandat med nyskrivet och Strömquist undrar bland annat över det faktum att män i stort sett alltid gifter sig med kvinnor som är huvudet kortare (Rod Stewart undantagen). Hon grubblar också över varför Albert Einsteins minst lika begåvade fru Mileva föll i total glömska efter skilsmässan från maken. Och hon låter Glenn Hyséns fyra försummade fruar formera en grekisk hämndarmé hemma i hans egen trädgård.

På Elverket är det Ada Berger som iscensätter Strömquists universum. Hon gör det i en öppen scenlåda, i vilken manuslappar på väggarna antyder en improvisatorisk och collageartad kollektiv arbetsmetod. Fyra stolar, lika många skådespelare, som inleder med Whitney Houstons I´m every woman i allt mer plågade diskantlägen. Som om de bokstavligen stryps av färdigmallade könsroller.

Så vidtar en oemotståndlig kavalkad av scener, som undersöker den så kallade romantiska kärleken och vad som följer i dess kölvatten. Sanna Sundquist, Ana Gil De Melo Nascimento, Eric Stern och David Book är långt ifrån några seriefigurer. Nej, i Tove Sahlins koreografi är de tvärtom ovanligt levande personligheter, som kameleontiskt byter roller och nästan hela tiden hittar rätt i balansgången mellan karikatyr och kittlande verklighet. Som när Sanna Sundquist gestaltar Yoko Ono i långhårig svart peruk och länge, länge går och känner in publiken, läser av hur vi mår, medan Anna Gil De Melo Nascimento som John Lennon förälskad ser på. Nota Bene – ett exempel på en relation, där mannen mot alla odds tog konstnärliga intryck av kvinnan.

Förtjusande är också Eric Stern, när han i ett malande orerande bekänner sin fäbless för författaren Steve Sem-Sandbergs litteratur och söker en livskamrat att dela intresset med. David Book, som fullkomligt besinningslöst kastar sig i armarna på nämnde Stern tycks snarare ha kroppsliga anspråk på kärleksrelationen.

Liv Strömquist tänker på dig är en bitvis eftertänksam men oftast rapp och rolig normkritisk genomgång med lustfylld esprit. Det är lätt att älska Liv Strömquist. Det är lätt att vilja skrika efter mer.

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (8 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare