Dansdockans jubileumsdoppSkånes Dansteater fyller moppe och firar med den nycirkusbetonade utomhusföreställningen Dockplats som gör Nummers recensent tårögd.
Recensioner [2010-09-10]

Dansdockans jubileumsdopp

Dockplats 2010 av Anne Grete Eriksen och Leif Hernes
Scen: Dockan, Malmö hamn
Ort: Skåne
Medverkande: Dansare från Skånes dansteater och Skolen for Moderne Dans i Köpenhamn, Claudine Ulrich som vertikaldansare, Sångsolisten och dirigenten Sofia Söderberg Eberhard, Marcus Hernes och Erik Raude på percussion, Kören Svanholm Singers, Limhamns brassband, Kören Aquarello, Simhoppare från Malmö kappsimningsklubb, Konstsimmare från G140HERMES i köpenhamn, Dykarna Lelle Toth, Eric Linders, Mikaela Sjölin, Andreas Nilsson och Jimmy Björk, Lars-Åke Persson - svetsare, Kristoffer Larsson - hexakopterförare
Spelas: till och med 12 september i Dockan, Malmö Hamn
Länk: Skånes dansteater


RECENSION/DANS. Skånes Dansteater fyller moppe och firar med en nycirkusbetonad utomhusföreställning som gör Nummers Liv Landell Major tårögd. Trots sitt jätteformat blir Dockplats 2010 ett lyriskt minne fullt av dansare, dykare och en hexakopter.

Med makalösa mastodontverket Dockplats 2010 firar Skånes Dansteater 15 år. Och jag blir blank i ögonen. Inte för det är så fantastiskt med ett dussin simhoppare som dyker ner i havet till suggestiva trummor. Men det är direkt. Min tårkänning är helt enkelt en fysisk reaktion på kombinationen av den pulserande ljudmattan och de vita gestalterna, som gång på gång skruvar sig ner i det nattsvarta vattnet i hamnbassängen.


Skånes dansteater har satsat stort och tagit in Anne Grete Eriksen och Leif Hernes – de två trollkonstnärernenra till koreografer som är kända för invigningen till OS i Lillehammer. Och duon målar med som väntat med stora penseldrag. Det är dykare på uppdrag under vattnet, uppklädda körsångare i båtar och en trapetskonstnär som drömskt glider snurrar genom luften och flirtar med vattnet. Och så kommer ett flygande minitefat hexakopter kallas det visst!
   Solisten Sofia Söderberg Eberhard poppar upp från ingenstans i spännande jätteplastklänning. En massa fina dansare från ensemblen och från Köpenhamn har vi också, så klart.


Platsen är den halvt bebyggda del av hamnen som ligger intill den ordninarie scenen. Man utnyttjar befintliga bryggor, tak, kranar och givetvis vattnet. I bakgrunden svävar Turning Torso. Dessutom har nya scener har placerats både på land och i bassängen. Hela tiden händer något någonstans.
   Låter det stressigt? Kanske svulstigt? Inte ett dugg. Tack vare ett följsamt tempo och ett överväldigande och genomgående, lyriskt uttrycker glömmer man både tid rum, regn och kyla. 


Egentligen känns det fel att bryta ut en del av ett sådant här verk, men jag vill ändå nämna de tydligast koreograferade delarna av verket då dansarna synliggörs. Linjerna är ovanligt enkla, raka och dansarna påfallande synkroniserade. Lite av den disciplinerade samstämmigheten hos de underbara konstsimmarna från G140 Hermes verkar ha spillt över på koreografin och blivit till något gjort. Över huvud taget känns Dockplats 2010 som ett sammanhållet, harmoniskt och livsbejakande jubileumsverk.

Liv Landell Major

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare