Nyheter [2005-11-08]

Dans lyser upp Skellefteå

När höstskymningen sänker sig över landet lyser Skellefteås dansscen upp. Rysk brejk, finsk tango, inhemsk fackeldans och japansk dansfilm intar staden under Dans i novembermörkret.

Det började för fem år sedan när Skellefteå Dans- och Balettförening ville göra något i novembermörkret. En opretentiös elevföreställning sattes samman, berättar föreningens ordförande Tom Hedman. Det som kom att kallas Dans i novembermörkret har vuxit de senaste åren och är nu en drygt två veckor lång dansfestival kryddad med professionella föreställningar och korsbefruktad med andra konstarter.
   Den 12-30 november är det dags för årets upplaga. Navet är Nordanå kulturcentrum vid Skellefteälvens strand. Hit kommer bland andra Top 9 med Accents – the show, brejkdans i old school-stil från ryska St Petersburg. Norrdans tar plats på scen med Sangdelcel i koreografi av spanske Ramón Oller. Veckan därpå möter modern dans finsk tango i Tornedalsteaterns PLATS!. Ett dansverk skapat i samarbete mellan ungdomar och professionella dansare och musiker.
   Skelleftefilm bidrar med en visning av Shall we dansu?. Filmen är det japanska originalet bakom den kanske mer välkända amerikanska remaken med Richard Gere och handlar om en hårt arbetande nedstämd man som finner lyckan i dansen.

Människa och maskin
I konsthallen kliver koreografen Åsa Unander-Scharin in med sex interaktiva installationer. Publiken kan genom samspel med installationerna själva skapa rörelse. Åsa Unander-Scharin, som också är doktorand i musikalisk gestaltning vid Piteå Musikhögskola, har ett stort intresse för hur människan besjälar maskinen.
   – Det är en mäktig utställning där man kan vara en eftermiddag och ha trevligt med sig själv, säger Tom Hedman.
I konsthallen ändras också betingelserna för den traditionella dansföreställningen när koreografen Anna Källblad och konstnären Tove Axelsson i For your eyes only låter en dansare möta en åskådare i en liten svart låda.
   Ursprunget då? Den opretentiösa elevföreställningen? Jo den finns där. Lördag den 19 november besvärjer barn och ungdomar från Skellefteå och övriga Västerbotten och Norrbotten novembermörkret med facklor och dansglädje

Jenny Aschenbrenner

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare