Nyheter [2011-03-14]

Berättarteater om Fjällsågens drottningar

ÖSTERSUND. "Fjällturism" är inte den vanligaste titeln på ett teaterprojekt. Men skådespelaren Harleen Sandelin vill spela berättarteater på fjällstationer. Hennes pjäs handlar om pionjärer inom den jämtländska fjällturismen på fjällstationerna Blåhammaren och Sylarna.

Några dagar innan sista ansökningsdag till Konstnärsnämnden läste skådespelaren Harleen Sandelin boken av Lilian Jakobsson om Fjällsågens drottningar.
   Planerna i ansökan ändrades raskt: det var det här hon ville göra.


Hon ville berätta om systrarna Karolina ”från Fjällsågen” Olofsson och Marta ”Sylmamman” Andersson – pionjärer inom den jämtländska fjällturismen på fjällstationerna Blåhammaren och Sylarna.
   – Jag fascinerades av dessa två kvinnors liv. Deras både slagfärdiga och gästvänliga sätt som lockade så många människor till de turiststationer där de var verksamma och hade full koll på, säger Harleen Sandelin.


Sedan hon kom till Östersund för drygt ett år sedan för att arbeta på Länsteatern har hon hunnit förälska sig i landskapet och den starka berättartraditionen. Hon har också börjat fjällvandra och jobbat som stugvärd. Nu har hon fått 70 000 kronor i stöd från Konstnärsnämnden och är otroligt glad.
   – Nu känner jag att jag faktiskt har ett ordentligt startkapital för att påbörja ett föreställningsarbete.


Nästa steg är att söka samarbete med organisationer inom turism, kulturarv och genusforskning/kvinnohistoria som kan vara intresserade. Tanken är att researchen ska leda till en timme lång berättarföreställning om Karolina och Marta där hon också väver in sina egna erfarenheter som stugvärd.
   En förhoppning är också att kunna spela uppsättningen på de turiststationer där Fjällsågens drottningar var verksamma. Tänkt premiär i slutet av året.


LÄNKAR
Harleen Sandelins webbplats
Läs om fler arbetsstipendier och projektbidrag från Konstnärsnämnden.

Malin Palmqvist

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare