Recensioner [2007-04-22]

Teater bara för dig


På Weld kunde man i helgen medverka som exklusiv publik i ett nytt verk av brittiskbaserade kollektivet Lundahl & Seitl, ett projekt där betraktaren blir medproducent av konstverket i ett försök att utforska gränserna för vad ett konstnärligt verk är. Nummer skickade Josefine Wikström för lite handpåläggning.

”Please follow the instructions”, säger en pipig Piff och Puff-röst i hörlurana. En kvinna för ner mig på scenen. Vita draperier för tankarna till ljusterapi. När kvinnan försvinner är jag helt ensam.
   Till en början känns det som en blandning mellan spökhuset på Gröna Lund och ett practical joke. Men så sansar jag mig och tänker att ”det här är ju faktiskt seriöst konst”. När jag intalat mig det känner jag mig varken ensam eller utsatt. Snarare känns det som att jag lyxkonsumerar kultur. Aldrig tidigare har en hel grupp konstnärer gjort något för bara mig i en hel kvart.
   Rösten i lurarna ber mig promenera omkring. Helt plötsligt blir det svart och jag blir tillbedd att sträcka ut armen. En mjuk arm tar försiktigt tag i den och leder mig framåt. Nästa gång jag öppnar ögonen ser rummet annorlunda ut. Två personer med renässanskragar går emot mig i slow motion, som om de befann sig i en tavla. Efter femton minuter är det klart och nästa persons tur för  Recreational Test-site.
   Hur kändes det? Frågar ett gäng som kunnat följa verket bitvis via en teve utanför. Som en massage för kroppen och en intellektuell egotripp för hjärnan, svarar jag.Fakta Lundahl & Seitl
• Initiativtagarna till Lundahl & Seitl Co – Laboratory är Christer Lundahl och Martina Seitl. Men konstnärskollektivet består av performanceartister, konstcuratorer, koreografer och akademiker.
• ”Recreational Test–site” som gästade Weld i helgen är gruppens senaste verk. I det är det betraktaren som är utgångspunkten för hur verket kommer att bli. Det finns så kallade ”hot- spots” i rummet och beroende på hur nära betraktaren går dessa finns särskilda spelregler för vad som ska hända.
• Gruppen är baserad i London men har medverkat på internationella konstcentrum och scener som Khiasma i Paris.
• Deras hemsida www.christerlundahl.com är informativ och med mycket bilder.
• Weld är en plattform i Stockholm för scenkonstnärer – läs mer »

Josefine Wikström

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare